Over Micheline

Als kind

Micheline De Waele begon haar muzikale carrière op 8-jarige leeftijd aan de muziekacademie ‘E. Hullebroeck’ (De Kunstbrug) te Gentbrugge. Hoewel er thuis een piano aanwezig was waar Micheline regelmatig op experimenteerde, koos ze ervoor om de dwarsfluit te leren bespelen.
Micheline kreeg haar eerste fluitlessen van Rachel Morel, en daarna van An Troch.
Als tiener kwam ze terecht in de wereld van de blaasorkesten en sloot ze zich aan bij verschillende harmonieorkesten waaronder ‘De Zwalmfanfare’, waar zij tot op vandaag nog steeds lid is.

OPLEIDING

Op 18-jarige leeftijd trok Micheline naar het Koninklijk Conservatorium te Brussel om haar te specialiseren in het bespelen van de dwarsfluit. Ze kwam terecht in de klas van Frank Hendrickx.
Micheline volgde reeds tal van actieve masterclasses bij o.a. Aldo Baerten, Carlos Bruneel, Baudoin Giaux, Phillipe Bernold, Emannuel Pahud,… Naast de fluitlessen kreeg Micheline aan het conservatorium ook les in kamermuziek, piccolo, harmonieleer, voortgezette AMV, directie,….
In 2013 behaalde Micheline met onderscheiding haar ‘Masterof Arts’ diploma en tevens haar lerarenopleiding.

Om haar dirigeerkunsten bij te schaven volgde Micheline vanaf 2009 de dirigentenopleiding aan academie ‘De Kunstbrug’ bij Bart Picqueur en Dimitri Bracke. Naast het bijwonen van de wekelijkse lessen volgde zij ook masterclasses bij o.a. Jan Cober, Johan De Meij,…
Na een 4-jarige opleiding aan de academie te hebben gevolgd, besloot zij zich verder te specialiseren in het dirigeren van het harmonie orkest.

In 2015 werd Micheline toegelaten aan het Lemmensinstituut te Leuven in de directieklas van Ivan Meylemans en Jan Van der Roost.
Tijdens haar opleiding kreeg Micheline de kans om actieve stages te doen bij verschillende verenigingen en professionele orkesten zoals ‘De Koninklijke muziekkapel van de Marine’, ‘De Fanfare van de Bereden Wapens (NL), harmonieorkest ‘Sint-Cecilia Zele’, De ‘Winkelse muziekvereniging’, … “
In juni 2020 ronde Micheline deze opleiding af met onderscheiding en behaalde het diploma ‘Master in de HaFaBra-directie’.

MICHELINE ALS…

… Dirigent

Momenteel is Micheline aangesteld als vaste dirigent bij 2 verenigingen. Ook wordt zij vaak gevraagd als gastdirigente bij verschillende korpsen en projecten. Zij is actief lid van de Provinciale Stuurgroep Oost-Vlaanderen van Vlamo. Enkele hoogtepunten waren ‘Play 4 2017’, de Vlamo ‘Zomerplay-in 2017’ , De jaarlijks terugkerende ‘Miniemen Play-In’, …

In 2010 werd Micheline aangesteld als vaste dirigent bij het harmonieorkest ‘Sint-Cecilia Merelbeke’. In 2013 behaalde het orkest de titel van ‘Provinciaal Kampioen’ in 2e afdeling. Een jaar later promoveerde het orkest naar de eerste afdeling onder haar leiding. Micheline zorgde voor een nieuwe wind in het orkest en tal van vernieuwingen werden reeds doorgevoerd.
Het orkest telt momenteel een 45-tal spelende leden en heeft een bruisend jeugdorkest. Jaarlijks is er een toename van het ledenaantal en het muzikaal niveau gaat in stijgende lijn.

Van 2015 tot 2019 was Micheline ook de vaste dirigent van het jeugdorkest ‘Samuze’ uit Kastel.
Samen met het bestuur zorgde zij voor vernieuwende projecten, een evenwichtige balans tussen muziekstudie en plezier. Zij ging meermaals mee op muziekweekends en kampen.

Sinds 2018 is Micheline ook dirigent van ‘De Verenigde Vrienden’ in Melden. Het orkest speelt momenteel in de categorie ‘uitmuntendheid’ en brengt vernieuwende programma’s onder haar leiding.

… Uitvoerend musicus

Samen met Anne Van Melckebeke vormt Micheline het duo ‘Le piano qui souffle’. Het duo richt zich vooral op het spelen van lichte muziek voor het opluisteren van feestelijkheden. Ook het klassiekere kamermuziekwerk komt regelmatig aanbod.
Anne en Micheline spelen jaarlijks enkele concerten samen.

Als freelance fluitiste wordt Micheline regelmatig gevraagd om te versterken bij verschillende orkesten. In 2019 ging Micheline mee met Helmut Lotti en ‘de Golden Symphony Orchestra’ . In oktober 2020 kreeg Micheline de kans om te soleren met de Koninklijke muziekkapel van de Marine’ naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van DVV Melden.

Micheline houdt van het bespelen van de dwarsfluit en doet dit ook regelmatig helemaal solo.
Verkleed als ‘Fluitende Fee’, kan je haar soms vinden op braderieën of privé feestjes waar ze de mensen betoverd met magische klanken.

… Pedagoog

Naast haar carrière als uitvoerend musicus/dirigent is Micheline ook een enthousiaste leerkracht.
Micheline is verbonden aan de Middenschool te Ninove waar zij sinds 2015 lessen muziek en beeld geeft. Daarnaast kan je haar ook terug vinden in kunstacademie ‘De Vlaamse Ardennen’ te Ronse waar ze zowel muziekinitiatie als muziekstudio onderwijst.

Micheline geeft ook privélessen bij haar thuis op maat van de noden van de leerling.

WAT KAN IK VOOR JOU BETEKENEN?

EVENEMENTEN